Ціни, за якими закуповують хліб комунальні заклади обласної ради, різняться на 60%

Фахівці управління розвитку об’єктів спільної власності територіальних громад області виконавчого комітету Херсонської облради проаналізували, за якими цінами та в який спосіб обласні комунальні заклади закуповують хліб, передає ПІК.

На засіданні комунальної комісії облради розглянули питання закупівлі хлібу.

Як йшлося у доповіді керівника управління Артура Овсепяна, різниця у закупівельній ціні на хліб по окремими закладам становить до 60%. Приміром, на хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку: найменша ціна – 10,50 грн/кг (Дніпрянський психоневрологічний будинок-інтернат), найвища – 16,20 грн/кг (Херсонський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів). Різниця в ціні – 6,50 грн/кг або 62%.

Трохи менші розбіжності по цінам на хліб з борошна І ґатунку, на хліб житній (від 38 до 56%). Найбільша різниця у цінах на хліб житньо-пшеничний: найменша ціна 9,40 грн/кг, найбільша – 20,04 грн/кг. Тобто різниця становить 113%.

Відбувається така ситуація тому, що керівники закладів у більшості своєї віддають перевагу прямим договорам з постачальниками, а не тендерній процедурі закупівель. Хоча, приміром, ПАТ “Херсонський хлібокомбінат” для участі у тендері заявляв цінову пропозицію на 30% нижчу, ніж при укладанні прямих договорів.

Фахівці порахували: якщо б обласні заклади закуповували хліб за конкурентними цінами та через тендерні процедури, то економія бюджетних коштів становила б 319,4 тисячі гривень на рік.

Як пояснив Овсепян, керівники закладів виправдовують такі розбіжності тим, що вони вписуються у середньоринкові ціни, тому порушень нема. Але ж є керівники, які думають про економію, а іншим – байдуже.

Після того, як у облраді зробили аналіз, перші п’ять закладів вже провели роботу з постачальниками хлібу та досягли економії по закупівлі хліба у 50 тисяч гривень. А це можливість більше витратити на закупівлю інших продуктів. Звичайно, постає питання логістики, тобто доставки продукції постачальниками. І це питання треба теж враховувати.

Депутатська комісія рекомендувала керівникам закладів переглянути договори з постачальниками та дотримуватися принципу ефективного та економного витрачання бюджетних коштів.

Share Button